Varför nämner arkiven inte olyckan?

Bloggadministratörens inlägg till ‘Fråga experten’, Släkthistoria 4/2020:

Den 35-årige Fredrik Hippolyte von Schantz seglade 1864 med fullriggaren L A Bång från Cardiff i Wales till Kapstaden i Sydafrika och sedan vidare mot Batavia (idag Jakarta, Indonesien). Kort efter avresan från Kapstaden omkom von Schantz i en olycka.

Det finns en rapport om olyckan från konsuln i Batavia, men annars inget spår vare sig i sjömanshusarkiv, kyrkoarkiv, UD:s eller Kommerskollegiets arkiv.

Kan det finnas en försäkring som kastar ljus över händelsen?

En reaktion på ”Varför nämner arkiven inte olyckan?

 1. Anonym 22 november, 2021 / 10:42

  Svar och kommentar från Lars Ericson Wolke, Släkthistoria:

  I sådana här fall brukar det alltid finnas uppgifter i sjömanshusarkivet (i detta fall Stockholm), men om sådana saknas ökar problemen. Uppgifter om en svensk medborgare som omkom utomlands brukar rapporteras till Utrikesdepartementet (UD), vilket också verkar ha skett här.

  Men hur hittar man flera uppgifter i UD:s arkiv?

  I UD:s handlingar finns en hel del olika serier som på ett eller annat sätt behandlar svenska sjömän utomlands. I till exempel Grupp 75 (1902 års dossiersystem) i UD:s arkiv på Riksarkivet finns bland annat uppgifter om arv efter sjömän. Till saken hör att Fredrik Hippolyte von Schantz även var en skicklig amatörkonstnär som producerade flera miniatyrakvareller samt porträtt i gouache eller akvarell. Rimligen bör han ha efterlämnat ett arv.

  I Kommerskollegii arkiv (också det i Riksarkivet) finns en rad serier som berör svenska handelsfartyg och deras besättningar, serier som kan vara värda en undersökning.

  Om besättningen och inte bara fartyg och last varit försäkrad bör man veta i vilket försäkringsbolag. Om man inte har den ingångsuppgiften så blir svårigheterna ansenliga, förutom den givna förutsättningen att försäkringsbolagets handlingar bör vara bevarade.

  Frågeställaren har uppenbarligen redan forskat i UD:s och Kommerskollegii handlingar. Men i den här situationen skulle jag ändå rekommendera ett fortsatt grävande i UD:s och Kommerskollegii arkiv, utifrån resonemangen ovan, för att helt uttömma möjligheterna att det kan finnas något spår där.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s