Omdömen

Juli 2022
Utan tvekan ett av de mest fantastiska och originella bokverk jag någonsin stött på. Att med utgångspunkt från denna lilla akvarell ha förmåga att berätta en så vindlande och spännande historia är avundsvärt. 
Boken är inte bara stundtals mycket spännande, då vi får följa jakten på de olika gåtornas lösningar. Den är också mycket bildande, då författaren för oss med till och beskriver platser och händelser, som vi tidigare saknat djupare kunskap om. 
Tidigare anställd hos Statens fastighetsverk och redaktör för tidskriften Kulturvärden, Stockholm

Juni 2022
/…/ Först fick jag se din bok på hyllan, utan att fångas av ditt namn. Jag fångades enbart av namnet von Schantz, eftersom jag varit en stor beundrare av Philip von Schantz konst. Så hamnade boken på ett bord i biblioteket och jag började att läsa och förstod och fångades. 
Nästa dag satt jag där och läste vidare och lånade hem boken och läste och läste…  Nu har jag den här och kan gå tillbaka och läsa precis när jag vill. TACK!
Så härligt att fångas av något som man sedan kan ge åt andra. Jag är ganska ensam om min Stiernhielm ”Hercules arla stod ..”
Berit Willemo, Falsterbo

Maj 2022
Tusen tack för det unika, skickliga mästerverket på akademisk nivå. En enorm forskning; vi är fulla av beundran. Skall visa barnen i morgon, då de kommer hit.
Ulla & Björn Ausenius, Malmö

April 2022
/…/ denna fantastiska bok. Vilket mästerverk och vilket arbete som lagts ned på att utforska historien kring den lilla tavlan. Vi är båda så imponerade av författarens engagemang och idoga djupdykande i historien och att verkligen färdigställa och slutföra boken är en fantastisk bedrift. Vi har den placerad på vårt soffbord och redan har en av våra vänner visat intresse för att låna boken.
Britt-Marie & Bengt Ljungfelt, Ystad

Mars 2022
Tack för boken om Fredrik Hippolyte. Tur att jag åkte till Kina för 10 år sedan; om inte hade jag gått miste om denna fascinerande historia. Som av en händelse passerade jag Katarinavägen och Fjällgatan i lördags och vyn mot Djurgården fick ett helt nytt och rikare innehåll tack vare Fredrik Hippolyte och dig. Läser med STORT intresse.
Johan Furuvik, Munsö 

Februari 2022
Visar hur mycket information och levande historia man kan krama ur ett begränsat material om man bara vill.
Anonym läsare

Januari 2022
Jag ger dig en enorm eloge för boken! Det går inte (åtminstone inte för mig) att sträckläsa den, men ditt forskararbete är enormt och du kunde mycket väl doktorera med detta!
Respect!
Hans von Hertzen, f.d. reassuradör, Grankulla, Finland.

December 2021
Jag blev och är mycket glad och tacksam för den fantastiskt fina boken. Jag ser verkligen fram emot att kunna följa dina upptäckter av en okänd släktings sorgliga resa. Förstår din fascination över projektet – att så närma sig en människa som levt för länge sedan och som inte fick tid att leva ut sin potential – att återuppliva honom.
Gunvor von Schantz, Växjö

December 2021
Boken är välskriven och spännande
upplagd, vilket ju är det som varje litterärt verk står och faller med – att man fängslas av den och vill fortsätta läsa. Jag är redan igång med läsningen.
Hans Hanner, leg.psykolog och psykoterapeut, Projektledare vid Genealogiska föreningen

December 2021
Det är verkligen en fin bok du producerat. Så mycket arbete, som jag förstår, så många fina bilder och en otroligt fin layout. Du har också kommit på den roliga idéen att bifoga ett litet förstoringsglas för de mer svårlästa texterna. 
Jag kommer mycket väl ihåg kontakterna vi hade angående det bildmaterial du ville se. För oss som jobbar med att leta fram material som senare skall publiceras är det alltid intressant och roligt att se slutresultatet. Det visar också vilka skatter som finns i våra olika arkiv och bibliotek i Sverige och även i övriga världen. Det är ett material som verkligen behöver tas om hand för framtiden.
Tänk vad en liten teckning i din ägo kan åstadkomma. Jag hoppas att Vera, ditt barnbarn, kommer att få mycket glädje framöver av din bok. 
Gunilla Eklund, f.d. bibliotekarie vid Avdelningen för Specialsamlingar, Uppsala universitetsbibliotek

November 2021
Vilket fantastiskt praktverk och mer än ett heltidsarbete och en verklig passion måste ligga bakom resultatet. Författaren kan verkligen känna sig nöjd med det här projektet. 
Pensionär och f.d. bibliotekarie, Norrköping

November 2021
Mitt tack kommer väldigt sent, främst för att jag haft ambitionen att läsa hela boken och eftersom den är så omfattande har det tagit sin tid. När jag nu avslutat läsupplevelsen måste jag säga att jag är djup imponerad av hela projektet, både författarens sätt att med stor frenesi och ihärdighet söka kunskap efter sin släkting och det resultat som uppnåtts. Inte minst imponerad är jag att författaren genom digitala sökningar kunnat få fram så mycket information. Därtill presenteras frågor och slutledningar på ett mycket pedagogiskt sätt, inte minst genom olika kartor och illustrationer.
Kanske saknar jag däremot en innehållsförteckning som skulle ha varit värdefull när man ibland vill kolla upp en tidigare uppgift i den omfattande texten.
Manne Dunge, tidigare Senior Curator vid Marinmuseum i Karlskrona 

November 2021
Stort tack för den fina boken! Det är ett enormt arbete författaren lagt ner och det är lätt att inse vilken stor hängivenhet han känt för projektet.
Fotograf, Alingsås

November 2021
Jag kom över ett annat exemplar av boken … men vill också tacka dig så här lite i efterhand. Boken är verkligen ett sant entusiastarbete. […] Några av dina kontakter, mina kollegor, har avlidit under åren. Du har nästan osannolikt noggrant redovisat alla steg i din forskning. … så blir den en handledning i arkivforskning. Grattis till fullbordan av boken.
Museibibliotekarie, Stockholm

Oktober 2021
Jeg har lest gjennom nesten hele boken. Den er som en kriminalroman der hendelsene avsløres underveis. En flott og opennende bok. 
Som arkivar i en god del år syntes jeg at din vektlegging på arkiver og arkivkilder var veldig bra. Mange bruker arkiv, men du har virkelig gjort det tydelig hvor opplysningene kommer fra. Lykke til med blogg og eventuelle nye oppdagelser.
Steinar Marvik, tidigare arkivarie vid det interkommunala arkivet IKA i Kongsberg, Norge

Oktober 2021
Recension ur Båtologen, Nr 4/2021
Bokens titel Mannen som försvannmärkliga upptäckter i Fredrik Hippolyte von Schantz kölvatten” kan kanske låta som ytterligare en deckarroman, men underrubriken pekar på att det är något mycket mer spännande. Gerhard är sedan många år medlem i Klubb Maritim och har ett gediget kunnande om både sjöfart och gamla tiders historia. Utgångspunkten är en miniatyrtavla, som finns på bokens framsida, i formatet 9,1 × 5,0 cm, vilken föreställer ett marint landskap med segelfartyg liggande för ankar i en hamnplats. Boken handlar till stor del om hur Gerhard genom åren har försökt få reda på när tavlan tillkom, vem som målat den, var den utspelas. 
Bara att läsa Gerhards bemödanden om att datera och placera tavlan är intressant läsning och med hjälp av bl.a. SSHM kommer han fram till bilden är från Stockholm, där konstnären har stått på Kastellholmen och blickat österut. Ön till vänster är Skeppsholmen, där den inbyggda kranen står.
Men vem hade målat tavlan? Den kallades ofta ”Morfars lilla tavla”. Morfar hette Wilhelm von Schantz och avled 1954. Men med hjälp av lupp kunde man tyda konstnärssignaturen till F. H. von Schantz. I Svenskt Konstnärslexikon hittade Gerhard följande uppgifter: Schantz, Fredrik Hippolite von, f. 1829 död 1865 genom olyckshändelse utanför Godahoppsudden. Kofferdikapten, målare. Så nu kunde det spännande sökandet efter denne sjökapten sätta igång.
Vid sin bortgång var von Schantz styrman på skeppet L.A. Bång av Gefle. Gerhard har plockat fram otroligt mycken information om fartyget och genom kopior från olika källor, som visas i boken, får vi verkligen en levande skildring av sjömanslivet under 1800-talet mitt. Med detta sagt hoppas jag att många läsares nyfikenhet är väckt. Boken är späckad med data, som av tekniska skäl har måst förminskas, men i gengäld medföljer ett förstoringsglas i boken, som gör det lättare att se det finstilta. Ett utomordentligt initiativ!
Boken är tryckt i endast 400 exemplar, så skynda dig att skaffa den! Kontakta Gerhard på epost gerhard@schonbeck.eu
Tomas Johannesson, redaktör och ansvarig utgivare

Oktober 2021
En mycket trevlig läsupplevelse med ett personligt tilltal, där läsaren bjuds in till en forskningsresa, med en mer eller mindre cliff-hanger i nästan alla avsnitt.
En sak som jag förundras över och imponeras av är det tekniska, med intressanta utläggningar och sidospår med faktarutor och presentationer av alla fartyg med deras färder på kartor.
Detta är en bok som träffar mig mitt i prick. Extra roligt med beskrivningen av forskningsprocesserna, med källorna så noggrant angivna. Det blir som en handledning i sjöfartsforskande. Mycket av det redovisade materialet kan nyttjas för andra projekt.
Bo Jershed, sjöfartshistorisk skribent och webbredaktör

September 2021
Inte hade jag trott att en årstidsimpression av en målning skulle få ett sådant djuplodande sammanhang. En fascinerande resa för von Schantz, men också att följa författarens sökande.
Arkitekturhistoriker och professor emeritus, Stockholm

September 2021
Recension ur Länspumpen, Nr 3/2021
Denna bok är resultatet av ett synnerligen gediget forskningsarbete som har sin upprinnelse i en liten detaljerad akvarell som författaren och hans förfäder haft i sin ägo under många år.
Tavlan som troligen är målad i mitten av 1800-talet, är inte mycket större än ett kreditkort, men mycket detaljerad och motivet är en vy över delar av Stockholm. Det är sjömannen Fredrik Hippolyte von Schantz som är konstnären, och han visar sig dessutom vara en avlägsen släkting till författaren.
Gerhard Schönbeck har lagt ned en oerhört detaljerad och ihärdig forskning i sökandet, dels efter tavlans motiv och dels efter huvudpersonen Fredrik Hippolyte von Schantz levnadsöde. Att döma av bokens titel kan man tro att det är en detektivroman, men det är det inte, utan i stället flera års sökande efter huvudpersonens liv ända fram till en novemberdag 1864 då han spårlöst försvann från sitt fartyg utanför Godahoppsudden. Efter forskning i arkiv och i museer, samtal med privatpersoner och forskare samt ihärdiga studier på internet har författaren successivt avslöjat såväl vad tavlan föreställer som en bild av konstnärens/sjömannens liv.
Boken omfattar 250 längre och kortare avsnitt, flera inte mer en halv respektive en sida. Här får läsaren både rese- och omvärldsskildringar, presentation av de olika fartygen som huvudpersonen seglat i och intressanta förklaringar av begrepp som dyker upp under berättelsens gång, allt ifrån maritima termer till begrepp som daguerrotypi, apologistskolor eller corioliseffekten. 
Den är en i högsta grad varierande läsning som är både fängslande och underhållande och som ger läsaren fördjupade kunskaper både om Stockholms 1800-talstopografi och om handelssjöfarten under samma århundrade. Mängder av fina illustrationer gör boken ytterligare läsvärd.
Lennart Bornmalm, ordförande i Länspumpen Sjöfartshistorisk Förening och huvudredaktör för Länspumpen

Juli 2021
Författaren berättar inte bara vad han kommit fram till i sina efterforskningar utan också om hur arbetet gått till. Ett idogt sökande i arkiv, både på nätet och på plats i arkiv – sjöhistoriska och andra – i Sverige och utomlands. Brevkontakter med förfrågningar runt om i världen och så ett detaljerat granskande av gamla kartor och målningar och många fotografier för att utröna vad det är man ser på akvarellen, var konstnären stått när han fångat motivet, kanske först genom att teckna av det och sedan gå hem och plocka fram akvarellfärgerna.
För mig som är intresserad av gamla tider – och inte minst gamla tiders Stockholm – är det fascinerande läsning, verkligen. Och sedan tycker jag att det är häftigt när någon s.a.s. ”grottar ner sig” i något riktigt litet (akvarellen) som sedan blir till något mycket större och vidare – kunskaper om 1800-talets Stockholm, om hur människor levde då, om fartygshistoria, sjömanskläder, handel över haven med segelfartyg m.m. Och om författarens avlägsne släkting Fredrik Hippolyte von Schantz, i boken kallad FH, och om hans korta liv.
Gabrielle Roland Waldén, författare och bloggare, Stockholm

Juli 2021
Verket täcker så många vitt skilda ämnesområden, över hela världen. Jag är mycket imponerad och särskilt av analysen av tavlans olika delar. Detta har krävt ett enormt detektivarbete. Vill gratulera till ett imponerande forskningsarbete och hoppas att boken får spridning.
Läkare och författare inom sjöfartshistoria, Piteå

Juli 2021
Ett stort och varmt tack för den praktfulla och framför allt innehållsdigra boken! Vilket arbete författaren lagt ned i sökandet av korrekta fakta! Jag är djupt imponerad och tacksam!! Vetenskapliga hälsningar.
Adjunkt och f.d. studierektor, Stockholm

Juli 2021
Ett praktverk med intressant grepp att berätta historien genom att låta läsaren följa med på resan när författaren lägger sitt pussel. Visar verkligen forskarnit med välskrivna texter. Också en eloge till formgivaren som lyckats göra något så vackert av alla bilder, kartor, tabeller och urklipp. Så luftigt och fint och jag uppskattar de små informativa utvikningarna i mariginalen.
Njuter av allehanda intressanta upplysningar om stort och smått i 1800-talets Sverige och ett extra plus för det bifogade ”förstoringsglaset”.
Journalist och författare, Gävle

Juli 2021
Jeg er overordentlig imponeret over den smukke bog. Der ligger et kæmpe stort forskningsarbejde bag, og sjældent har jag set så smukt et boghåndværk. Er der i Sverige en pris for smukt boghåndværk? I så fald burde forfatterens bog få førsteprisen.
F.d. bibliotekarie, Randers, Danmark